Korrekturläsning

En korrekturläsning förbättrar din text på två grundläggande nivåer.
Korrekturläsning

Syftet med korrekturläsning

Syftet med korrekturläsning är bland annat att höja kvaliteten och trovärdigheten hos din text och dess budskap. Korrekturläsning behövs för all text som inte redigerats av utomstående, eftersom det är lätt att personen som skrivit blir ”hemmablind”. Redigeringen kan bli aktuell för hela manus, kortare texter, innehåll på webb, i broschyrer, utbildningar och i många andra sammanhang.

Vid en korrekturläsning förbättras din text på två grundläggande nivåer. Rena skrivfel korrigeras och alla meningar kontrolleras för att bli grammatiskt korrekta. Exempelvis interpunktion, avstavningar och styckeindelning ses över. Stavfel, anglicismer, särskrivningar och överflödiga mellanslag åtgärdas. Jag ser även till att texten är konsekvent genom att namn, titlar och dylikt används på samma vis genom hela texten. En korrekturläsning säkerställer att din text ger ett gott intryck på det grundläggande planet.

Vad kostar det? Mejla ditt manus (eller en bit av det, om du inte vill mejla hela) tillsammans med uppgift om totalt antal tecken inklusive blanksteg – så återkommer jag inom kort med en kostnadsfri offert! Texten är självfallet bara för mina ögon. Jag gör alltid en prisbedömning/offert för varje nytt manus, helt enkelt för att offerten ska bli så korrekt som möjligt och för att du som kund ska veta exakt vad du har att förhålla dig till. Det går inte att dra alla manus över en kam, eftersom priset bland annat bedöms utifrån skick, språklig hantering och omfång.

Skillnaden mellan korrekturläsning och språkgranskning?

Det är en fråga jag får ofta från både författare på traditionella förlag, hybridförlag, från egenutgivare och olika företag. Enkelt uttryckt innebär korrekturläsning att rena stavfel och skrivfel åtgärdas, medan språkgranskning också bearbetar och redigerar språket på ett djupare plan. Det kan handla om att förenkla långa och onödigt krångliga meningar, att binda samman många korta meningar för att undvika att texten blir ”styltig” och svårläst, eller att jobba extra mycket med ordföljden – helt beroende av textens behov.

Inför korrekturläsningen mejlas texten i Word, för granskning i funktionen Spåra ändringar. På så vis får du möjlighet att godkänna varje enskild, föreslagen ändring. Om texten redan är satt, till exempel vid ett så kallat ”slutkorrektur”, kan naturligtvis Pdf-fil skickas. Om du är osäker på vad just ditt bokmanus eller din text är i behov av, är du välkommen att mejla för en bedömning. Alla frågor är välkomna! Förlag jag korrekturläser åt är bland annat HarperCollins Nordic och Idus Förlag.

Korrekturläsningen anpassas efter dina önskemål. Hör av dig, så diskuterar vi upplägg!